Democrație europeană pentru România

, de Narcis George Matache

Democrație europeană pentru România

Există o percepție greșită în rândul românilor, că ar fi cetățeni de clasa a doua în Uniunea Europeană, sau mai rău, că nu ar fi europeni. Acest lucru se datorează faptului că în România nu avem un plan pentru a cultiva identitatea europeană în rândul cetățenilor. “Tineri Europeni” consideră că este necesară formarea cadrului în care o identitate comună Europeană va înflori. Important de menționat este că identitatea europeană se va adăuga straturilor de identitate deja existente (națională, regională, locală) și nu le va înlocui.

Formarea unei identității europene comune va șterge liniile care despart vest-europeni de est-europeni, sud-europeni de nord-europeni, românii de francezi sau polonezii de germani. În cadrul unei identități comune europene, drept etnic român, nu vei mai fi văzut, și nu te vei mai vedea drept cetățean de mâna a doua.

Identitatea comună europeană va servi drept bază pentru finalizarea Uniunii Politice Europene. Având în vedere situația politică actuală din România, noi, ca cetățeni vom beneficia din plin de Uniunea Politică Europeană. Singurii care vor avea de pierdut, și cel mai probabil vor fi împotrivă, sunt parlamentarii și senatorii care își vor pierde importanța, sunt politicienii incapabili să facă față competiției europene și funcționarii publici care nu își doresc eficientizarea României, deoarece își vor pierde locurile de muncă.

Finalizarea Uniunii Politice Europene va pune presiune pe România, să introducă o adevărată democrație în stil european, bazată pe respectarea statului de drept, respectul pentru drepturile omului, subsidiaritate și solidaritate. Finalizarea Uniunii Politice Europene va pune presiune pe sistemul politic român, să elimine caracterele care nu doresc sincer să servească națiunea, baronii locali, aleșii incompetenți, oamenii care au prins rădăcini în sistem, și să deschidă calea pentru o nouă generație de politicieni români, care au crescut cu valorile europene, și aderă la spiritul european. Finalizarea Uniunii Politice Europene va da șansa populației române să aibă încredere din nou în sistemul politic, și astfel să redea încrederea în rândul oamenilor, că taxele lor mult-muncite vor fi într-adevăr folosite pentru binele tuturor.

Pentru a ne îndrepta spre finalizarea Uniunii Politice Europene, noi trebuie să susținem următoarele idei, care ne-ar putea aduce mai aproape de ziua când, în cadrul Uniunii Politice Europene, România se va schimba în bine.

1. Întroducerea listelor transnaționale – Astfel, noi vom avea două voturi pentru Parlamentul European. Un vot pentru candidați locali din circumscripția electorală unde locuiești, și un vot pentru candidați transnaționali din toată Europa. Acest fapt va însemna că vei putea vota pentru cei mai capabili politicieni din toată Europa, și nu va trebui să te limitezi la oferta electorală locală. Listele transnaționale vor deveni o unealtă puternică în rândul alegătorilor români, care vor putea alege să voteze doar pentru candidați transnaționali, și astfel să forțeze candidații locali să-și arate cu adevărat interesul pentru a obține un loc în Parlamentul European. Un alt lucru important va fi calitatea politicienilor transnaționali, deoarece competiția va fi intensă, și numai cei mai capabili vor fi în stare să-i convingă pe alegătorii din cele 28 de state membre ale Uniunii, și va fi mult prea scump să cumpere destule voturi pentru a fi aleși.

2. Partide politice europene – Momentul a venit pentru a avea partide politice care operează în mai mult de un stat membru, chiar ideal în toate cele 28 de state membre. Partidele politice pe care le avem în momentul de față consumă mai mult timp încercând să mențină sau să obțină puterea, decât lucrând pentru un viitor mai bun al României. Partidele politice europene vor servi drept poduri pentru transfer de idei bune dintr-o țară în alta, și nu își vor permite să promoveze politicieni incapabili, deoarece un eșec într-o țară îi va afecta în toate celelalte.

3. Programe de mobilitate pentru toți românii – Orice cetățean român trebuie să aibă șansa să experimenteze viața într-un alt stat membru, indiferent de vârstă, statut social sau formare profesională. Programele de mobilitate vor juca un rol important în formarea unei identității europene comune.

4. Dreptul de a te asocia să fie garantat de Uniunea Europeană - În România este foarte dificil să înregistrezi o asociație nouă, și deja se simte influența din Polonia și Ungaria, care fac acest proces și mai complicat. Dreptul de a te asocia ar trebui să fie garantat de Uniunea Europeană, și astfel să existe posibilitatea de a înregistra o asociație (care să opereze oriunde pe teritoriul Uniunii) direct la instituțiile europene. De asemenea, înregistrarea unei asociații nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, după modelul nordic.

5. Includerea societății civile în procesul decizional - Orice decizie luată de un Consiliu local ori județean, sau de Parlamentul României, ar trebui să antreneze și societatea civilă. Diferitele grupuri de interes din societatea civilă ar trebui consultate pentru a obține o imagine mai clară a efectelor pe care o decizie le poate avea în rândul cetățenilor. În fiecare localitate ar trebui încurajată formarea Consiliilor de Tineret, care să reprezinte interesul tineretului în orice decizie luată.

6. Modernizarea Serviciului Civil Român - Modelul nordic de administrație ar trebui implementat în România. Toate datele unui cetățean (date personale, jurnal medical, cărți împrumutate la bibliotecă, etc) ar trebui să fie digitalizate pe un card magnetic, care în acest caz poate fi buletinul, și în fiecare instituție să fie instalate cititoare de carduri magnetice, pentru a evita nevoia de a utiliza un exces de hârtie de fiecare dată când un cetățean interacționează cu statul.

Vos commentaires
moderare à priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom