Ενταχθείτε στην ευρωπαϊκή αλυσίδα της δημοκρατίας, ενώ αυτή δέχεται πιέσεις και επιθέσεις

, par Christelle Savall, Pinelopi Katsigianni

Toutes les versions de cet article : [Deutsch] [ελληνικά] [English] [suomi] [italiano] [română] [svenska]

Ενταχθείτε στην ευρωπαϊκή αλυσίδα της δημοκρατίας, ενώ αυτή δέχεται πιέσεις και επιθέσεις

Η JEF ορθώνει το ανάστημά της και μιλάει για εκείνους που φιμώνονται από το 2006, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί για την τρέχουσα κατάσταση της δημοκρατίας. Η καμπάνια μας ξεκίνησε ως η δράση “Free Belarus” για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το καθεστώς Lukashenka. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι δικτατορίες έχουν ενισχύσει τον έλεγχό τους πάνω στους πολίτες και έχουν εμφανιστεί πολυάριθμοι «λεκέδες» ακόμη και στα υφάσματα των “σταθερών” δημοκρατιών. Καθώς πιστεύουμε ότι μια επίθεση στο Κράτος Δικαίου σε μια χώρα είναι μια επίθεση στη δική μας, η δράση μετονομάστηκε το 2014 σε “Δημοκρατία υπό πίεση” (Democracy under Pressure). Τώρα η δημοκρατία όχι μόνο βρίσκεται υπό πίεση, αλλά και υπό επίθεση. Μαζί με τους εταίρους μας, οι JEFers χτίζουν μια ευρωπαϊκή αλυσίδα δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δράσης μας, που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 25 Μαρτίου.

Έτη και χρόνια απειλών κατά της δημοκρατίας σε όλη την ήπειρο

28 χρόνια δικτατορίας στη Λευκορωσία. 9 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία. 1 χρόνος πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μπορούμε να μετρήσουμε τα χρόνια, αλλά όχι τις ζωές που συντρίφτηκαν, αυτές που χάθηκαν για την προστασία των αξιών μας, που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, που πήραν οι εχθροί της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της ειρήνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρώπη θεωρείται συχνά η γενέτειρα της δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον που γράφουμε μέρα με τη μέρα και τις επιλογές που κάνουμε. Το να αγκαλιάζεις τη δημοκρατία σημαίνει να αγκαλιάζεις την ελευθερία της επιλογής. Η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια επέλεξαν την Ευρώπη, οπότε είναι σειρά μας να τιμήσουμε αυτή την επιλογή καθιστώντας αξιόπιστα και ενεργά τη διεύρυνση ως πολιτική προτεραιότητα. Εστιάζοντας στη διεύρυνση, καθώς η ειρήνη και η δημοκρατία αλληλοτροφοδοτούνται, επιλέγουμε να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία και την ειρήνη, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στην Ευρώπη ως ήπειρο.

Παράλληλα, απαιτείται βαθιά μεταρρύθμιση από την πλευρά της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών είναι πραγματικά συνυφασμένος με τον ιστό της ένωσής μας. Το Qatargate είναι μια υπενθύμιση ότι η δημοκρατία είναι πάντα μια συνεχής διαδικασία και ότι κανένα σύστημα δεν έχει ανοσία στη διαφθορά. Απαιτείται επαγρύπνηση και διαφάνεια από όλους και κυρίως από εκείνους που μας εκπροσωπούν.

Πέρα από τον θετικό αλλά περιορισμένο μηχανισμό αιρεσιμότητας του κράτους δικαίου, πρέπει να επιλέξουμε να σπάσουμε την αλυσίδα της διακυβερνητικότητας και να εισαγάγουμε τη δημοκρατική ομοσπονδία που ζήτησαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Μια ομοσπονδία που μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματικά την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων της χωρίς περαιτέρω συμβιβασμούς.

Ας αντιτάξουμε στις αλυσίδες της τυραννίας, της καταπίεσης και της διαίρεσης μια αλυσίδα ελπίδας, μια αλυσίδα αλληλεγγύης, μια αλυσίδα δημοκρατίας. Όπως έκαναν οι πολίτες το 1989 με την αλυσίδα της Βαλτικής, η κοινωνία των πολιτών και ο καθένας από εμάς πρέπει να σχηματίσουμε μια ευρωπαϊκή αλυσίδα δημοκρατίας σε όλη την ήπειρο. Είναι δική μας ευθύνη να κρατήσουμε τη δημοκρατία ζωντανή, να διατηρήσουμε την ελπίδα για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Με αυτή τη θετική ευρωπαϊκή αλυσίδα δημοκρατίας στοχεύουμε να συμβάλουμε στο να σπάσουν οι αλυσίδες που καθηλώνουν τη δημοκρατία και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όσους δέχονται επιθέσεις, όσους πιέζονται, όσους σιωπούν.

Συμμετέχετε στην ευρωπαϊκή αλυσίδα της δημοκρατίας στην πόλη σας και στο διαδίκτυο από τις 18 έως τις 25 Μαρτίου

17 χρόνια της ετήσιας εκστρατείας μας για τη δημοκρατία. Το 2014, μετονομάσαμε τη δράση μας Free Belarus σε Democracy under Pressure εν μέσω των διαδηλώσεων του Μαϊντάν στην Ουκρανία και των υφέρπουσων απειλών κατά της δημοκρατίας σε όλη την ήπειρο. Το 2023, όπως και το 2022, ο υπότιτλος της εκστρατείας μας είναι Δημοκρατία υπό επίθεση. Όταν η εισβολή του Πούτιν και η τυραννία είναι σε πλήρη κλίμακα, έτσι πρέπει να είναι και η δέσμευσή μας για τη δημοκρατία και την Ουκρανία.

Πηγαίνετε στους δρόμους!

Κολλήστε αγάλματα, χειροκροτήστε για τη δημοκρατία, οργανώστε συζητήσεις για δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, συνεργαστείτε με άλλες ενώσεις και ακτιβιστές. Σταθείτε υπέρ της δημοκρατίας και σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως έκαναν τα παραρτήματά μας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, όπως σταθήκαμε στο πλευρό της Ελεύθερης Λευκορωσίας από την αρχή.

Γράψτε στους πολιτικούς κρατούμενους!

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σας καλούμε να γράψετε επιστολές στους Λευκορώσους πολιτικούς κρατούμενους, και φέτος μαζί με τον εταίρο μας VESNA επίσης στους Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους.

Μιλήστε για τη δημοκρατία στο διαδίκτυο!

Χρησιμοποιώντας το #DemocracyUnderPressure, μοιραστείτε πληροφορίες για τη δημοκρατία, βίντεο, ενισχύστε τις φωνές από την Ουκρανία, από το JEF και από ακτιβιστές για τη δημοκρατία. Πάρτε μέρος στη συνομιλία στο twitter στις 23 Μαρτίου στις 12:30μμ CET. Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία στο infokit.

Βάλτε το στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης! Μοιραστείτε το δελτίο τύπου, μη διστάσετε να το μεταφράσετε και να μοιραστείτε τη δήλωση με τα εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ελέγξτε το ειδικό αφιέρωμα του The New Federalist για τη δημοκρατία, με μια σειρά άρθρων, podcasts και βίντεο. Η εκστρατεία Democracy under Pressure είναι μια δράση που διαρκεί παραπάνω από μια μια εβδομάδα: είναι μια δέσμευση. Είναι μια δέσμευση που αναλαμβάνουμε ως JEF Europe ότι χρόνο με το χρόνο, για όσο διάστημα χρειαστεί, θα βγαίνουμε στους δρόμους και θα μιλάμε για όσους σιωπούν. Θα κλειδώσουμε τα όπλα και θα υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, θα υπερασπιστούμε την ειρήνη, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία!

The editor of this article is Christelle Savall. This article was translated by Pinelopi Katsigianni

Vos commentaires
modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom