ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ : Η ROBERTA METSOLA ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

, par Marillie Giannakopoulou, Rosalie Vuillemot, Servane de Pastre, Triantafyllos Zacharakis

Toutes les versions de cet article : [ελληνικά] [français]

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ : Η ROBERTA METSOLA ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
Η Roberta Metsola, εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 Ιανουαρίου 2022, στο Στρασβούργο (Πηγή : Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Η Rosalie Vuillemot και η Servane de Pastre βρέθηκαν στο Στρασβούργο για να καλύψουν τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στρασβούργο, 9.00 το πρωί. Ο Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες) κηρύσσει την έναρξη μιας συνόδου διαφορετικής από τις άλλες· μιας συνόδου που θα πρέπει να οδηγήσει στην εκλογή νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ΜΙΑΣ νέας Προέδρου ! Πράγματι, τρείς υποψήφιες, η μία μετά την άλλη, με αλφαβητική σειρά, ανεβαίνουν στο βήμα. Η πρώτη, η Σουηδή Alice Bah Kuhnke, εκπροσωπεί την ομάδα των Πρασίνων. « Ας είμαστε θαρραλέοι », αναφέρει, σε έναν λόγο με προοδευτικές θέσεις και προτάσεις σχετικά με το περιβάλλον. Στη συνέχεια, ακολουθεί η παρέμβαση της Μαλτέζας Roberta Metsola. Το μεγάλο φαβορί αυτής της ψηφοφορίας -όπως μαρτυρά το παρατεταμένο χειροκρότημα που τη συνοδεύει ως το βήμα- παίζει το χαρτί του κατευνασμού και της συναίνεσης. Οι λέξεις είναι προσεγμένες· πρέπει να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους, από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) έως τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες (S&D). Τελευταία, η Sira Rigo, Ισπανίδα βουλευτής, μέλος της ομάδας της Αριστεράς. Το ύφος αλλάζει. Η Sira Rigo μιλά για επανάσταση, διακηρύσσει την προσήλωσή της στις δημοκρατικές αξίες ενάντια στα « φασιστικά » κόμματα. Στις 9.30 η σύνοδος διακόπτεται. Ακολουθεί μυστική ψηφοφορία.

Στις 11.00 οι Ευρωβουλευτές επιστρέφουν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ο Pedro Silva Pereira κηρύσσει την επανέναρξη της συνόδου. « Αυτή είναι η στιγμή που όλοι περιμένατε », λέει στο μικρόφωνο. Στην οθόνη εμφανίζονται οι παρακάτω αριθμοί : « Συμμετοχή : 690. Λευκές ή κενές ψήφοι : 74 ». Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 309 ψήφοι. Στη συνέχεια, εμφανίζονται τα αποτελέσματα των υποψηφίων. Η Roberta Metsola κερδίζει με διαφορά, στον πρώτο γύρο, με 458 ψήφους. Η αίθουσα του Κοινοβουλίου κατακλύζεται από χειροκροτήματα. Κάποιοι βουλευτές σπεύδουν να συγχαρούν την τυχερή νικήτρια. Η Alice Kuhnke συγκέντρωσε 101 ψήφους και η Sira Rego 57. Ανταπόκριση από την αμφιλεγόμενη αυτή ψηφοφορία, ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πορεία της Roberta Metsola, αμφιλεγόμενη βουλευτής ή πρότυπο ;

Έχοντας μεγαλώσει και σπουδάσει στη Μάλτα, η Metsola σπούδασε Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Κολέγιο της Ευρώπης. Στη συνέχεια εργάστηκε για τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Μάλτας. Το 2013 εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως μέλος του ΕΛΚ, μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες. Έπειτα, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, στη θέση της Ιρλανδής Mairead McGuiness (ΕΛΚ), η οποία τοποθετήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, πριν από μία εβδομάδα, η Roberta Metsola άσκησε καθήκοντα προσωρινού Προέδρου.

Εκτός από την « άψογη » αυτή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, η εκλογή της θεωρείται από ορισμένους ως ένδειξη προόδου. Πράγματι, η Roberta Metsola είναι μόλις η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση, μετά τις Γαλλίδες Simone Veil και Nicole Fontaine. Είναι επίσης η νεότερη υποψήφια που εξελέγη ποτέ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους Ευρωβουλευτές.

Η εκλογή της Metsola θα μπορούσε ακόμη να αντιπροσωπεύει και μια αλλαγή στις ισορροπίες μεταξύ των κρατών. Η χώρα καταγωγής της νέας προέδρου, η Μάλτα, έχει τον μικρότερο πληθυσμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο οποίος αντιστοιχεί μόλις σε έξι βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, η Μάλτα έγινε αργά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2004). Είναι σπάνιο η προεδρία των θεσμών να παραχωρείται σε μικρές χώρες. Ως εκ τούτου, η εκλογή της Metsola είναι ιστορική. Άλλωστε, η ίδια επέμεινε σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λίγα λεπτά μετά την εκλογή της, επισημαίνοντας ότι είναι τιμή για τη Μάλτα το γεγονός ότι κέρδισε την προεδρία ενός θεσμού. Αποτελεί η εκλογή της Metsola υπόσχεση για τον επαναπροσδιορισμό της θέσης των μικρών κρατών στους θεσμούς της Ένωσης ;

Παρόλα αυτά, η υποψηφιότητα της Metsola για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έτυχε ομόφωνης αποδοχής. Η θέση της κατά των αμβλώσεων έχει πράγματι ενοχλήσει τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και την ευρωπαϊκή και εγχώρια πολιτική τάξη. Λίγο αργότερα το ίδιο πρωί, ο Clément Beaune, Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε « ενοχλημένος » από τον « συμβολισμό » της εκλογής της, ένα αρνητικό μήνυμα, σύμφωνα με τον ίδιο, για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Metsola, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει έναν πολύ πιο διαλλακτικό τόνο. Αμέσως μετά την εκλογή της, απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης και διαβεβαίωσε ότι η θέση της για τις αμβλώσεις « θα είναι αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ». Συνεπώς, όχι πλέον προσωπική άποψη για αυτό το θέμα, το οποίο απείλησε την εκλογή της.

Ο συνασπισμός μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Renew Europe

Γιατί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανανεώνεται κάθε δυόμισι χρόνια, ενώ η κοινοβουλευτική περίοδος διαρκεί πέντε ; Λόγω μιας ιστορικής πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και της νεοσύστατης ομάδας Renew Europe.

Παραδοσιακά τα τρία αυτά κόμματα συμφωνούν ως προς την προεδρία των διαφόρων ευρωπαϊκών θεσμών, γεγονός που εξηγεί γιατί η εκλογή της Ursula Von Der Leyen (ΕΛΚ) στην προεδρία της Επιτροπής, του Charles Michel (Renew) στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Christine Lagarde (ΕΛΚ) στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση. Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία έχει ως εξής : η μισή θητεία (δυόμισι χρόνια) του Προέδρου του ΕΚ ανατίθεται σε μέλος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και η άλλη μισή σε μέλος του ΕΛΚ.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές διαμάχες μεταξύ των ομάδων για την προεδρία του Κοινοβουλίου. Ο λόγος ήταν ο κίνδυνος μιας θεσμικής ανισορροπίας. Με την εκλογή της Metsola, μέλους του ΕΛΚ, το τελευταίο « σοσιαλιστικό » προπύργιο πέφτει -προς απογοήτευση της ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το επιχείρημα δεν ήταν αρκετό για να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συμφωνία μεταξύ των πολιτικών ομάδων, εξαιρετικά πολύτιμη για καθένα από τα τρία κόμματα που επωφελούνται από αυτήν. Οι 458 ψήφοι υπέρ της Metsola δεν προήλθαν από το πουθενά.

Vos commentaires
modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom