Πώς και σε ποιο βαθμό επιτυγχάνεται η ισότητα των φύλων στην ΕΕ;

Δράσεις και στόχοι της Ένωσης για την ισότητα των φύλων

, by Pinelopi Katsigianni

Πώς και σε ποιο βαθμό επιτυγχάνεται η ισότητα των φύλων στην ΕΕ;
“Gender Equality”, Magda Ehlers © Magda Ehlers, https://www.pexels.com/el-gr/search/gender%20equality/

Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, το ζήτημα της ισότητας των φύλων εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και να βρίσκεται στο κέντρο πολλών συζητήσεων. Οι γυναίκες φαίνεται ότι μάχονται συνεχώς για την κατάκτηση απλών και θεμελιωδών δικαιωμάτων , ακόμη και σήμερα. Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ο υψηλός μισθός και η ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών στην κοινωνία δεν είναι δεδομένη για το γυναικείο φύλο. Σαφώς, τόσο το ανδρικό φύλο όσο και το γυναικείο χρειάζονται μέτρα για τη διασφάλιση της ισότητας, καθώς αυτό δεν αποτελεί ένα αποκλειστικά γυναικείο δικαίωμα, αλλά είναι καθολικό και αναφαίρετο. Ωστόσο, ο λόγος στρέφεται συχνά προς τις γυναίκες, καθώς τα ποσοστά υποβάθμισής τους και υπο-εκπροσώπησής τους μιλούν από μόνα τους.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της ισότητας των φύλων είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι μηχανισμούς έχει αναπτύξει η Ένωση και ποια είναι η στοχοθεσία της για την ισότητα των φύλων. Ειδικότερα, με το πέρασμα των χρόνων η Ευρωπαϊκή Ένωση μάχεται όλο και περισσότερο για την ίση μεταχείριση των φύλων και εντάσσει αυτόν τον στόχο στις στρατηγικές της και τις συνθήκες της. Αν και τα βήματα γίνονται με αργούς ρυθμούς, οφείλει κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς κάνει η Ένωση στο κομμάτι αυτό και πώς μπορεί να βελτιωθεί.

Αρχικά,η ισότητα των φύλων αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές της ΕΕ, ήδη από τη συνθήκη της Ρώμης, η οποία προέβλεψε ισότιμο μισθό τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Αργότερα, με τη συνθήκη του Άμστερνταμ η εξασφάλιση της ισότητας ανάμεσα στα φύλα έγινε επιτακτική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί, επίσης σημαντική πτυχή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ σε δύο σημεία του:

«απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. (αρθρο 21)»

«Η ισότητα γυναικών και ανδρών πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων στην απασχόληση, την εργασία και τις αποδοχές. Η αρχή της ισότητας δεν αποκλείει τη διατήρηση ή τη θέσπιση μέτρων που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα υπέρ του υπο εκπροσωπούμενου φύλου. (αρθρο 23) [1]

European Institute for Gender Equality(EIGE)

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς και την ύπαρξη του European Institute for Gender Equality(EIGE), που αποτελεί ουσιαστικά έναν οργανισμό που μάχεται για την ισότητα των φύλων εντός και εκτός ΕΕ. Το έργο του οργανισμού λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , το Συμβούλιο της ΕΕ και με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στόχοι του οργανισμού είναι η εξασφάλιση της πλήρους ισότητας ανάμεσα στα φύλα και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών , που θεωρείται μείζον ζήτημα ακόμη. Με γνώμονα τους προαναφερθέντες στόχους, το EIGE διεξάγει έρευνες και συγκεντρώνει στοιχεία με σκοπό να λειτουργήσει ως αρωγός στα κράτη-μέλη προκειμένου να εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα φύλα, συνδέοντας της ισότητα με διάφορους τομείς της κοινωνίας. Σύμφωνα και με τον ίδιο τον EIGE, η Ένωση βρίσκεται 60 χρόνια μακριά από την πλήρη ισότητα των φύλων . Αν και οι πρωτοβουλίες της ένωσης για την επίτευξη της ισότητας είναι πολλές και καινοτόμες, τα αποτελέσματα αργούν να φανούν. [2] [3]

Ποιοι είναι οι σημερινοί στόχοι για την ισότητα των φύλων στην Ένωση;

Με τη Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025, στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία μια Ένωσης στην οποία η ισότητα θα είναι δεδομένη για όλα τα φύλα σε κάθε τομέα της ζωής τους. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην εξάλειψη της έμφυλης βίας, στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας και στην ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός της Ένωσης. [4]

Σήμερα η Ένωση και τα κράτη-μέλη της έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για την ίση εκπροσώπηση και μεταχείριση των φύλων. Η έμφυλη βία και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις δεν είναι παρά αναχρονιστικά κατάλοιπα του παρελθόντος που αποτελούν τροχοπέδη για την εξέλιξη της κοινωνίας. Επίσης, χρειάζεται να δίνεται βήμα και στα δύο φύλα στην πολιτική συμμετοχή και στη λήψη αποφάσεων, καθώς όλοι είμαστε πολίτες της Ένωσης. Τα βήματα που έχουν γίνει από την τελευταία είναι αξιοσημείωτα και αναγκαία. Δεν είναι, όμως αρκετά, όπως φαίνεται. Η ισότητα των φύλων χρειάζεται ακόμα πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί ολοκληρωτικά. Εμείς, ως πολίτες της Ένωσης χρειάζεται να είμαστε ενεργοί προκειμένου να το καταφέρουμε.

Your comments
pre-moderation

Warning, your message will only be displayed after it has been checked and approved.

Who are you?

To show your avatar with your message, register it first on gravatar.com (free et painless) and don’t forget to indicate your Email addresse here.

Enter your comment here

This form accepts SPIP shortcuts {{bold}} {italic} -*list [text->url] <quote> <code> and HTML code <q> <del> <ins>. To create paragraphs, just leave empty lines.

Follow the comments: RSS 2.0 | Atom