Az európai párthovatartozások változásai felforgathatják az Európai Parlamentet

, by Fordította: Babar Viktor, Noah Wheatley

All the versions of this article: [English] [English] [English] [English] [English] [English] [English] [English] [English] [English] [Español]

Az európai párthovatartozások változásai felforgathatják az Európai Parlamentet
© European Union 2018 - European Parliament

A Europe Elects folyamatosan figyeli az országos szintű közvélemény-kutatási adatokat szerte Európában, és mandátumbecsléseket készít belőlük a jövő évi európai parlamenti választásokra. Noah Wheatley, a Europe Elects Egyesült Királyság- és Dánia-szakértője kommentálja a legújabb adatokat.

A Néppárt továbbra is tartja a vezetést, de mandátumveszteséggel nézhet szembe

A Europe Elects legfrissebb becslése szerint a Néppárté (EPP) marad a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben. Bár a becslés szerint 32 képviselői helyet veszíthet, a bizottsági elnöki széket megint megszerezheti 185 mandátummal. Úgy tűnik, a pártszövetség iránti elkötelezettségét több alkalommal is kinyilvánító Orbán Viktorral a választásig kesztyűs kézzel fog bánni az EPP, bár több tagja továbbra is az eltávolítását követeli, ami konfliktusokhoz vezethet. Szintén nem segíti a kapcsolatok normalizálódását, hogy az EU állampolgári jogi bizottsága elindította a Magyarországgal szembeni szankciós folyamatot a jogállamiság és a szabadságjogok érvényesülésének kormány általi megnehezítése miatt.

Biztosnak tűnik az S&D második helye

Nem élnek át könnyű napokat a Szocialisták és Demokraták (S&D). Bár úgy tűnik, hogy a szövetség a második legnagyobb erő maradhat az Európai Parlamentben 141 képviselői hellyel, ez az öt évvel korábbi mennyiségnél 48 mandátummal kevesebb. Ez egyrészt a brit Munkáspárt képviselői távozásának tudható be, másrészt viszont a szociáldemokrata pártok Európa-szerte tapasztalt szenvedésének. Utóbbira jó példa Németország, ahol az SPD meglehetősen gyengén szerepelt a legutóbbi választásokon. Pozitívumként kiemelhető, hogy a spanyol szocialista párt új erőre kapott, miután vezetőjét, Pedro Sánchezt választották miniszterelnöknek júniusban; illetve a dán szociáldemokraták is emelkedő pályára álltak a kutatások szerint. A többi ország S&D-tagjainak példát kell venniük ezekről a pártokról, és tanulmányozni, hogyan tudnak erősek maradni ezekben a nehéz időkben.

Továbbra is magasan szárnyal az ALDE

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártjai növelni tudták népszerűségüket Európában, aminek következtében 110 mandátumot szerezhetnek, 42-vel felülmúlva a 2014-es eredményüket. Ez részben a spanyol Ciudadanos, részben pedig a német FDP növekedésének tudható be. Mindent összevetve magabiztosan várhatja a jövő tavaszi választást az ALDE, ugyanakkor még mindig nem tisztázott, hogy mi lesz Emmanuel Macron pártjával, az LREM-mel. Az ALDE akkor is szakadhat, ha Macron új EP-frakciót alapít, de akkor is, ha végül a Guy Verhofstadt vezette szövetséghez csatlakozik.

Súlyos mandátumokat veszíthet az ECR, de felcsillant a remény

A legfrissebb becslés szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjának súlyos veszteségekkel kell szembenéznie, hiszen csak 44 képviselői helyet szerezhet a jelenlegi 73 után. A csökkenés legfőbb oka a Brexit, hiszen a brit konzervatívok képviselői az ECR-frakcióban foglalnak helyet.

Úgy tűnik azonban, hogy a tradicionálisan konzervatív csoport tesz azért, hogy betömje a britek távozása miatt keletkezett lyukat. A napokban bejelentették ugyanis, hogy megszületett az egyezség az ECR és a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) között, amely a konzervatív csoport fellendülését hozhatja, ha az SD jól szerepel a svéd választáson. A lépés miatt azonban sokan kritizálták az ECR-t, azt feltételezve, hogy a jövőben harcosabb euroszkeptikus hangot üthet meg a szövetség.

A GUE/NGL a negyedik lehet, az EFDD eltűnhet

A Europe Elects jóslata szerint az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) 58 képviselői helyet szerezve megelőzheti a 44 mandátumos ECR-t, a 49 képviselőt küldő EFDD-t és az 52 széket szerző ENF-et.

A GUE/NGL minden bizonnyal simán veszi az akadályt, ez azonban nem mondható el a Szabadság és Demokrácia Európájáról (EFDD). A jobboldali csoport a létezéséért küzd a 2019-es választáson, de nem a mandátumveszteség, hanem a pártok elvándorlása miatt. A fent említett Svéd Demokraták az ECR-hez csatlakoznak, és úgy tűnik, hogy a csoport többi tagjához képest túlságosan Európa-párti, Luigi Di Maio vezette Ötcsillagos Mozgalom sem illik igazán az EFDD profiljába. A meghatározó pártok távozása azt jelentheti, hogy 2019 után az EFDD-csoportba nem delegál a minimálisan szükséges hét nemzet képviselőket, ez pedig a frakció megszűnését vonja maga után.

Az ENF megmenekül

Marine Le Pen szélsőjobboldali Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) nevű csoportja a becslés szerint 15-tel növeli képviselői számát, és 52 mandátumot szerez a 2014-es 37 után, vagyis megerősödve kerülhet ki a választásból, feltételezve, hogy sikerül hét országból képviselőket szereznie. Amennyiben pedig az EFDD valóban megszűnik, további helyekhez juthat, nem beszélve a legradikálisabb ECR-pártok csatlakozásáról a konzervatív csoport gyenge szereplése esetén. Szintén hozhat a konyhára az olasz Liga, amelynek népszerűsége meredeken ível felfelé az új olasz kormány megalakulása óta.

A G/EFA az EP tagja marad

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség (G/EFA) frakciója megmarad, de várhatóan a legkisebb csoport lesz a 2019-es Parlamentben 34 képviselői hellyel, amely 17-tel kevesebb, mint a 2014-es 51. A Zöldek leginkább német tagpártjuk 11 képviselői helyének megtartásában bíznak. Bár jelenleg 13 országból van képviselőjük, tehát a hétországos határt 2019-ben is bizonyosan megugorják, legfőbb céljuk mindössze a veszteségek minimalizálása lehet.

Your comments

pre-moderation

Warning, your message will only be displayed after it has been checked and approved.

Who are you?

To show your avatar with your message, register it first on gravatar.com (free et painless) and don’t forget to indicate your Email addresse here.

Enter your comment here

This form accepts SPIP shortcuts {{bold}} {italic} -*list [text->url] <quote> <code> and HTML code <q> <del> <ins>. To create paragraphs, just leave empty lines.

Follow the comments: RSS 2.0 | Atom