Influența istoriei asupra culturii electorale

Un fenomen ușor de observat, greu de acceptat

, de David Măhălean

Influența istoriei asupra culturii electorale

Alegerile ne prezintă multe informații despre identitatea electoratului și despre diferența dintre votanți. De multe ori, există anumiți factori care sunt ușor de ignorat, dar care sunt totuși importanți și care influențează întregul proces electoral. Unul dintre acești factori este ușor de observat în statele europene care au fost divizate pe parcursul istoriei, unde regiunile care au fost separate de stat au tendința de a vota diferit de celelalte regiuni. Desigur, acest fenomen, deși ușor de observat, este greu de acceptat de către mediul academic, pentru că conceptul este greu de operaționalizat (greu de dovedit cu date) și adesea superficial.

De obicei, influența acestui factor este ușor de observat atunci când, în alegeri, avem de a face cu doar doi candidați/ două opțiuni. România este unul din statele afectate de acest fenomen, dată fiind separarea teritoriului denumit Transilvania vreme de 1000 de ani de celelalte entități politice din spațiul românesc. La noi se poate observa acest fenomen în cazul alegerilor prezidențiale din perioada 1992-2014. În toate alegerile se poate observa faptul că Transilvania a votat în favoarea unui candidat, în vreme ce restul țării a votat în favoarea contra-candidatului.

Un alt stat unde această tendință există și unde fenomenul a primit și un nume este Polonia. Divizată de trei ori de-a lungul istoriei, Polonia este adeseori divizată social, economic și politic în Polonia A (partea vestică a statului, germanizată, dezvoltată economic, pro-europeană și liberală) și Polonia B (partea estică, rusificată, slab dezvoltată economic, euro-sceptică și conservatoare). Primul tur al alegerilor prezidențiale a dovedit această diviziune, unde, chiar dacă candidatul conservator, eurosceptic (Andrzej Duda) a obținut rezultate bune în toată țara, candidatul liberal, pro-european (Rafal Trzsakovski) a obținut cele mai bune rezultate în vestul țării. Rămâne de văzut dacă acest trend va fi respectat mâine, când vom afla rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale.

Pe lângă Polonia și România, fenomenul mai poate fi observat și în state precum Belgia (Flandra conservatoare vs Wallonia progresistă), Italia (Nord vs Sud), Germania (RFG vs RDG), Regatul Unit (Anglia vs Scoția). Așadar, influența istoriei asupra rezultatelor alegerilor este un subiect larg, o idee greu de verificat din punct de vedere academic, dar totuși, extrem de vizibilă în multiple state europene și adesea corelat cu dezvoltarea economică sau alte aspecte socio-economice.

Vos commentaires
moderare à priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom