,,Veniţi să-i mângâiaţi’’

, de Ecaterina Sorocean

,,Veniţi să-i mângâiaţi''

În Republica Moldova prioritate primesc diverse probleme sociale sau politice,dar continuă să ramână neobservată problema violenţei în raport cu animalele.Subiectul cuprinde chinurile acestora de a trăi pe străzi,iar in fiecare zi zeci de animale sunt tratate cu o cruzime de neimaginat.Printre sufletele nevinovate ce au avut de îndurat o soartă crudă se numără Oscar şi Leti.

În prezent, câinii se află la adăpostul pentru animale,,AOVA’’ din orașul Chișinău.

Potrivit voluntarei Lungu Mihaela, zilnic, împreună cu alți voluntari, se confruntă cu situații dificile. Din ce în ce mai des sunt salvați câini care au fost loviți de mașini și au fost lăsați să moară pe marginea drumului sau animale maltratate și abandonate. Datorită oamenilor cu sufletul bun, Oscar și Leti, au obținut încă o șansă la viață.

,,Leti a fost găsită rătăcind pe un câmp părăsit în apropiere de Chişinău. Din moment ce stăpânii s-au plictisit de ea au abandonat-o acolo, chiar la începutul sezonului rece. Aceasta a stat multă vreme acolo, cu speranța că stăpânii se vor întoarce după ea, dar în rezultat doar și-a înghețat membrele posterioare. Starea în care se afla era una groaznică. La orfelinat ea a fost adusă de niște trecători ce au zărit-o în câmp. Leti este foarte jucăușă, deși încă întâmpină probleme când aleargă. Căţelușa se află la azil de mai mult de un an și este în așteptarea viitorului stăpân ”povestește Mihaela.

Şi povestea lui Oscar este la fel de tristă, el a simțit pe propria piele cruzimea provocată de oameni.

Am aflat de la Mihaela că Oscar a ajuns la adăpost,când câţiva oameni au dat un apel telefonic și au anunțat că în sectorul Ciocana din Chişinău aleargă un câine cu un lanț în urma sa. El era foarte speriat dar și agresiv, nu avea încredere în nimeni și cu greu a fost adus aici. Oamenii și-au bătut joc de el în cel mai sfâșietor mod, fiind bătut cu lanțul. Cu timpul și ajutorul nostru i-am readus încrederea în oameni și i-am demonstrat că nu toți sunt răi.

Foto: Câteva animăluțe de la adăpost

Până în prezent nimeni nu cunoaște numărul animalelor ce locuiesc pe străzile orașelor, informație nedeținută nici măcar de autorități. În lipsa resurselor financiare ,care sunt atât de necesare, supraviețuirea acestora este foarte slabă și depinde în cea mai mare măsură doar de bunăvoința unor voluntari.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează câteva adăposturi pentru animale, însă acestea nu sunt suficiente, întrucât numărul animalelor crește mereu.

Foto: Imagine cu Oscar

La acest azil ajung câini cu diferite traume, unii din ei au rămas chiar fără lăbuțe și cu alte diverse afecțiuni, dar cel mai trist este că mulți au rămas cu traume psihologice, ceea ce complică de multe ori procedura de adopție.

Foarte puține animale au fost adoptate anul acesta. Iar proprietarii sunt aleși în mod deosebit. Au fost cazuri când oamenii au luat pisici sau câini dintr-un adăpost și apoi i-au ucis.Se înțelege că este imposibil ca toţi să fie salvaţi, dar este important să găsești nu doar un stăpân, ci un prieten. Nu există animale rele, doar că unii oameni nu îî înțeleg,atât.

,,Nu toţi pot să-şi sacrifice timpul adăpostului ,dar mulţi pot sa vină aici şi să-i mângâie,au atâta nevoie de căldură şi de dragoste’’ a mai adăugat Mihaela

Cu toate acestea problema animalelor maltrate în R. Moldova rămâne în continuare una actuală. Şi abia în 2018, în legislația penală au fost introduse prevederi care stipulează pedepse pentru cruzimea faţă de animalele vagaboande.

Vos commentaires
moderare à priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?

Pour afficher votre trombine avec votre message, enregistrez-la d’abord sur gravatar.com (gratuit et indolore) et n’oubliez pas d’indiquer votre adresse e-mail ici.

Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.

Suivre les commentaires : RSS 2.0 | Atom